Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Головний фінансовий документ району на 2015 рік обговорено на депутатських слуханнях

Головний фінансовий документ району на 2015 рік обговорено на депутатських слуханнях. Головний фінансовий документ району на 2015 рік обговорено на депутатських слуханнях.

16 січня 2015 року в залі засідань районної ради відбулися депутатські слухання, щодо прийняття на черговій сесії районного бюджету на 2015 рік. У засіданні взяли участь голова районної ради Анатолій Яріш, заступник голови районної ради Володимир Орел, депутати районної ради, сільські, селищний голови, головні розпорядники коштів та громадські організації Черкаського району.

Перед початком голова районної ради зазначив, що враховуючи неодноразові бажання депутатів ґрунтовно та виважено підійти до підготовки та прийняття районного бюджету на 2015 рік, ми сьогодні зібралися щоб обговорити всі тонкощі та особливості формування його в цьому році, адже перед тим, як був прийнятий 28 грудня 2014 року Закон України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», було прийнято ряд законів, які безпосередньо впливають на його формування та виконання, а також поінформував присутніх про дату проведення чергової сорок восьмої сесії районної ради. Після цього розпочалося обговорення бюджету.

Головний фінансовий документ району на 2015 рік обговорено на депутатських слуханнях.  Головний фінансовий документ району на 2015 рік обговорено на депутатських слуханнях.

По питанню прогнозних доходів районного бюджету виступила Мамай Юлія Антонівна, начальник відділу по плануванню доходів та фінансуванню установ виробничої сфери фінансового управління райдержадміністрації, яка зазначила, що до складу джерел доходів районного бюджету у 2015 році будуть зараховуватися податки і збори, передбачені статтями 64 та 691 Бюджетного кодексу України (в редакції Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин” від 28.12.2014 № 79-VIII). При формуванні доходної частини районного бюджету враховано зміни положень Бюджетного кодексу України (Закон України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин” від 28.12.2014 №79-VIII) та Податкового кодексу України (Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи” від 28.12.2014 № 71-VIII) в частині місцевих бюджетів, а саме:

•запроваджено нові види трансфертів (базова дотація, освітня субвенція та медична субвенція);

•систему балансування замінено системою бюджетного вирівнювання, яка передбачає горизонтальне вирівнювання податкоспроможності районного бюджету залежно від рівня надходжень на одного жителя за податком на доходи фізичних осіб;

•скасовано розмежування джерел загального фонду на власні та закріплені доходи;

•збільшено норматив відрахувань до районного бюджету податку на доходи фізичних осіб - 60 відс. (у 2014 році – 50 відс.); 

•визначено зарахування орендної плати за водні об’єкти (їх частини) до районного бюджету за умови надання їх в оренду районними державними адміністраціями. 

В частині обсягів доходів районного бюджету на 2015 рік то вони прогнозується в сумі 281316,0 тис. грн., з них доходи загального фонду – 39563,0 тис. грн., спеціального – 3122,4 тис. грн., базова дотація – 13226,3 тис. грн., освітня субвенція – 71534,3 тис. грн., медична субвенція – 46071,4 тис. грн., інші субвенції з державного бюджету та субвенції з обласного бюджету на даний час уточнюються. 

Також, Юлія Антонівна наголосила, що прогнозні показники доходів районного бюджету на 2015 рік у порівнянні до надходжень за 2014 рік збільшено на 6384,9 тис. грн., або на 17,6 відс. У співставних умовах (в умовах законодавства 2015 року) прогнозні показники з доходів визначено із зменшенням до надходжень 2014 року на 139,7 тис. грн., або на 0,3 відс. 

Що стосується доходів загального фонду (без урахування міжбюджетних трансфертів) то прогнозний обсяг доходів загального фонду районного бюджету розраховано в сумі 39563,0 тис. грн., що більше фактичного виконання за 2014 рік на 6776,5 тис. грн. внаслідок збільшення: 

- відсотку відрахування до районного бюджету податку на доходи фізичних осіб із 50 відс. до 60 відс. (+ 6777,0 тис. грн.). 

По податку на доходи фізичних осіб то він залишається основним джерелом надходжень районного бюджету – 99,6 відс. Серед податкових агентів основними платниками є відділ освіти Черкаської райдержадміністрації, ДП „Перемога Нова”, КЗ "ЧОПТД" Черкаської обласної ради та ДП "Черкаський лісгосп". 

Щодо доходів спеціального фонду районного бюджету на 2015 рік (без міжбюджетних трансфертів) начальник відділу по плануванню доходів та фінансуванню установ виробничої сфери фінансового управління райдержадміністрації наголосила, що вони обраховані у сумі 3122,4 тис. грн., що на 391,6 тис. грн. менше фактичних надходжень за 2014 рік. 

У доходах спеціального фонду (без трансфертів) найбільшу питому вагу займають власні надходження бюджетних установ – 99,2 відс. Обсяг власних надходжень бюджетних установ визначено на 2015 рік на основі бюджетних запитів головних розпорядників коштів районного бюджету у сумі 3097,4 тис. грн., що у порівнянні з фактичними надходженнями за 2014 рік менше на 396,5 тис. грн. 

По питанню формування видаткової частини районного бюджету виступила Шокот Ганна Іванівна, заступник начальника фінансового управління райдержадміністрації, яка зазначила, що на формування видаткової частини районного бюджету впливають наступні чинники: 

зміни у розмежуванні видів видатків між державним та місцевими бюджетами за принципом субсидіарності; 

зміни у трансфертній і соціальній політиці;  

інші зміни законодавства по галузях бюджетної сфери, які впливають на показники районного бюджету. 

З державного бюджету районному бюджету передбачено нові субвенції: 

• освітня субвенція – 71534,3 тис. грн., 

• медична субвенція – 46071,4 тис. грн. 

Змінено підходи до фінансування видатків на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. Замість субвенції з державного бюджету джерелом їх фінансування будуть надходження до місцевих бюджетів акцизного податку з реалізації через роздрібну торговельну мережу нафтопродуктів, біодизелю, скрапленого газу.  

Що стосується загального фонду, то Ганна Іванівна зазначила, що відповідно до частини 4 ст. 77 Бюджетного кодексу України у повному обсязі враховано потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ з урахуванням встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати, по видатках на проведення розрахунків за енергоносії та послуги зв'язку, які споживаються бюджетними установами. 

Фонд заробітної плати працівників бюджетної сфери на 2015 рік зменшений у порівнянні з уточненими плановими показниками 2014 року на 991,7 тис. грн., або 1 відс. (в зв’язку зі створенням центру первинної медичної допомоги), обсяг коштів на оплату енергоносіїв та комунальних послуг, які споживаються бюджетними установами збільшений на 7128,3 тис. грн., або 59 відс. (в зв’язку зі збільшенням тарифів на теплопостачання та природній газ).  

Розрахунок прогнозного обсягу видатків здійснено з урахуванням передбачених Законом України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" розмірів мінімальної заробітної плати: з 1 січня – 1 218 гривень, з 1 грудня – 1 378 гривень.  

Розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС визначається з урахуванням збереження грошового розриву з розміром мінімальної заробітної плати, що склався у поточному році (366 гривень). Так, розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС становить: з 1 січня – 852 гривні, з 1 грудня – 1 012 гривень.  

При цьому, враховано видатки на індексацію заробітної плати працівникам згідно із Законом України “Про індексацію грошових доходів населення” та на забезпечення додаткових виплат працівникам освіти, охорони здоров’я і культури. 

Видатки на оплату енергоносіїв та комунальних послуг обраховано на рівні споживання 2014 року у натуральних показниках з застосуванням збільшених тарифів на тепло та природній газ.  

По питанню змін до Податкового кодексу України виступив начальника ДПІ в Черкаському районі Іван Миколайович Приблуда, який зазначив, що мова йде про скорочення кількості податків з 22 до 9; зниження податкового навантаження на малий та середній бізнес; двократне зменшення ставки єдиного податку; заборона перевірок контролюючими органами протягом 2015–2016 рр. Усі власники квартир від 60 кв.м і будинків від 120 кв.м, згідно з новими бюджетними ініціативам, повинні будуть платити податок на нерухомість. Раніше його нараховували тільки на квартири від 120 кв.м і будинки від 250 кв.м. Ставку установлюють місцеві органи влади, і вона максимально може становити 2% від мінімальної зарплати (1218 грн). У наступному році кожен зайвий квадратний метр буде коштувати до 24,36 грн. 

Власники авто з великим об’ємом двигуна будуть платити найбільші податки. Якщо у вас машина з двигуном більше 3 літрів і молодше 5 років, доведеться раз на рік платити 25 тисяч гривень. 

По питанню функціонування охорони здоров’я району та надання якісних медичних послуг виступив Гуськов Микола Володимирович, головний лікар Черкаської центральної районної лікарні, депутат районної ради, який зазначив, що Держбюджет буде компенсувати харчування тільки інвалідам, малозабезпеченим, дітям-інвалідам, сиротам та позбавленим батьківського піклування. Як і за чий рахунок будуть годувати всіх інших пацієнтів, в тому числі і тих, хто потребує екстреної допомоги, в індивідуальному порядку визначатиме Кабмін. Як і у випадку зі школярами, місцеві влади можуть самі визначити категорії хворих, яким буде покладатися безкоштовна їжа, але оплачувати її вони будуть за свій рахунок. 

Підводячи підсумки депутатських слухань голова районної ради Анатолій Яріш зазначив, що органам місцевого самоврядування центральні органа виконавчої влади надали можливість самостійно формувати дохідну і видаткову частини бюджету із внесенням змін до різних статей, де органи місцевого самоврядування самі визначають їх відсоток, тому закликав сільських, селищних голів до співпраці та системного підходу у вирішенні тих чи інших питань в цьому напрямку. А також наголосив, що ще можливі зміни, тому всім потрібно вивчати законодавство, щоб сформувати районний бюджет на 2015 рік. 

 

Відділ інформаційного забезпечення та
взаємодії із засобами масової інформації
виконавчого апарату районної ради