Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Земельна децентралізація: Парламент прийняв в цілому законопроект №2194

Земельна децентралізація: Парламент прийняв в цілому законопроект №2194

28 квітня цього року Верховна Рада прийняла в цілому законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194. Про це йдеться на сайті Децентралізація.

Як повідомлялося, законопроект, зокрема, передбачає передачу землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

Він також встановлює чіткий механізм порядку фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад.

Органи місцевого самоврядування отримують повноваження змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності.

Також органи місцевого самоврядування, згідно з законопроектом, матимуть повноваження затверджувати детальне планування території за межами населених пунктів.

Законопроект пропонує, крім іншого, і відмовитися від існування спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, із передбаченням існування натомість центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних.

Нагадаємо, раніше Президент підписав Указ про передачу сільгоспземель громадам, а Уряд прийняв постанову, яка запускає механізм повноцінної передачі з державної у комунальну власність земель сільськогосппризначення всім без виключення територіальним громадам.

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко зазначив, що схвалений законопроект допоможе поглибити земельну децентралізацію і стане ще одним кроком до створення в Україні прозорого ринку землі.

Земельна децентралізація: Парламент прийняв в цілому законопроект №2194

Петрашко зазначив, що головними цілями документа є спрощення доступу до земельних ресурсів для населення і бізнесу, розширення повноважень місцевих громад та впровадження цифрової трансформації в земельні відносини.

Серед основних нововведень законопроекту:

1. передача земель в комунальну власність сільських, селищних, міських рад;

2. скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою;

3. запровадження незалежного контролю документації із землеустрою через громадську експертизу / рецензування;

4. надання відомостей документації із землеустрою статусу публічних, відкритих і загальнодоступних даних;

5. інтеграція і уніфікація землевпорядної, топографо-геодезичної і картографічної діяльності;

6. введення страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою як альтернативи державному контролю;

7. зменшення вартості робіт і тривалості часу, що витрачається на виконання процедур, пов'язаних з проведенням землеустрою;

8. зменшення ризиків хабарництва і корупції.

За посиланням на сайт Черкаської обласної ради