Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Служба зайнятості закликає до легалізації трудових відносин

служба зайнятості

ЧОМУ РОБОТА БЕЗ ОФІЦІЙНОГО ОФОРМЛЕННЯ - ЦЕ ПОГАНО?

Відповідно до Конституції людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Кожна людина має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

В умовах сьогодення характерним явищем нашого суспільства є нелегальна зайнятість. Люди, які планують працевлаштування мають пам’ятати, що неоформлений роботодавцем у встановлений законом термін відповідний трудовий договір є грубим нехтуванням законодавства про працю. Що обертається серйозними проблемами у подальшому, як для роботодавця так і для самого працівника.

Криза COVID-19 в черговий раз підкреслила, наскільки незахищеними виявилися люди, які заради того, щоб отримувати більше грошей «зараз», працюють неофіційно, без трудового договору. Втративши роботу, такі люди опинились у скрутному становищі.

Тому, погоджуючись на неофіційну роботу потрібно пам'ятати, що:

- ви погоджуєтесь з тим, що вам не потрібен соціальний пакет, до якого входять: страхування, лікарняний, компенсація в разі нещасного випадку тощо;

- ви дозволяєте несумлінному роботодавцю звільнити вас без попередження, або оштрафувати без пояснення причин;

- позбавляєте себе відпусток, соцальних програм (наприклад, субсидії), а тим більше гідної пенсії в старості.

служба зайнятості

Для роботодавців використання нелегальної праці також має ряд негативних наслідків:

- допуск працівника до роботи без укладання з ним трудового договору є грубим порушенням законодавства про працю та тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу;

- ухилення від сплати податків шляхом використання нелегальної найманої праці підлягає фінансовій, адміністративній та кримінальній відповідальності;

- роботодавець наражає себе на небезпеку натрапити на недобросовісних, безвідповідальних працівників, внаслідок дій яких може понести фінансові втрати, відшкодувати які за рахунок працівника буде важко через відсутність трудового договору (доводити факт нанесення працівником збитків доведеться в суді).

В свою чергу служба зайнятості пропонує для працевлаштування громадян лише легальні робочі місця. Тому радимо скористатись базою вакансій державної служби зайнятості, де всі пропозиції роботи передбачають офіційне працевлаштування та "білу" заробітну плату.

Закликаємо роботодавців та громадян бути соціально відповідальними, дбати про своє майбутнє вже сьогодні і розуміти, що легальна праця і заробітна плата - це гарантія соціальної захищеності та запорука економічного розвитку держави.

За інформацією Черкаської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості