Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Понад 800 черкасців успішно реалізували право на безбар’єрне сприяння працевлаштуванню

Понад 800 черкасців успішно реалізували право на безбар’єрне сприяння працевлаштуванню

Підібрати кандидата на інклюзивну вакансію можуть допомогти в службі зайнятості. Саме там знаходяться найповніші реєстри, що дозволяють підібрати фахівців, які найкраще відповідають вимогам і запитам роботодавців.

З початку року працедавці Черкаського регіону подали до Черкаської обласної служби зайнятості 213 вакансій для праці людей з інвалідністю. Серед них були пропозиції, як для робітників, які не потребують спеціальної підготовки, так і для висококваліфікованих спеціалістів.

За цей період послугами обласної служби зайнятості скористався 3861 шукач роботи з інвалідністю, 872 особи були працевлаштовані. У переважній більшості вони почали працювати водіями автотранспортних засобів, охоронниками, рибалками прибережного лову, спеціалістами державної служби, трактористами-машиністами та ін.

Працевлаштування – це лише одна із послуг, яку можуть отримати в службі зайнятості люди з інвалідністю.

Окрім пошуку підходящої роботи, таким громадянам пропонують сприяння професійному навчанню. З початку 2021 року можливістю пройти професійне навчання скористалися 110 безробітних громадянин з інвалідністю. Професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, зокрема на робочому місці у роботодавця, безробітні з інвалідністю проходили за такими професіями, як: продавець непродовольчих товарів, оператор котельні, столяр, тракторист-машиніст та за іншими професіями сільськогосподарського напрямку.

У випадку, якщо особа ще не визначилася щодо майбутньої професії, або бажає взагалі змінити сферу діяльності, є можливість пройти спеціальні профорієнтаційні тести та отримати фахову консультацію щодо визначення професійного спрямування. Цьогоріч профорієнтаційними послугами охоплені 3721 безробітний з інвалідністю.

Для підвищення якості соціальних послуг для людей з інвалідністю, в усіх сервісних установах обласної служби зайнятості розміщені відповідні інформаційні куточки, в яких створені умови для самостійної роботи з інформаційними матеріалами, а також є можливість вільного доступу до інтернет-ресурсів, що дозволяє оперативно знайти інформацію про вільні робочі місця та вакантні посади не лише в межах регіону, але й по всій Україні.

Задля фізичної безбар’єрності забезпечені місця для паркування транспортних засобів, якими керують особи з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю. Встановлені відповідні пандуси та кнопки виклику персоналу. Тому за потреби, можна попросити працівника про допомогу та отримати додаткову інформацію. Ключові сектори і кабінети, куди можна звернутися за первинною допомогою підписані абеткою Брайля.

«Щоб людям з інвалідністю залишатися затребуваними працівниками, раджу чітко визначитися, яка саме галузь допоможе найкраще розкрити професійні здібності. Постійно самовдосконалюватися, освоювати нові, суміжні навички, опанувати персональний комп’ютер, читати статті з психології, аби правильно вибудовувати стосунки у колективі. Не соромитися запитувати про все, що викликає сумніви чи невпевненість. А найголовнішою умовою успішного пошуку роботи має стати напрацювання очевидних професійних навичок», - резюмує Григорій Дендемарченко, директор Черкаського обласного центру зайнятості.

За інформацією Черкаської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості