Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Сьогодні у Польщі відзначають Свято Трьох Королів або Богоявлення

Сьогодні у Польщі віднячають свято Трьох Королів або Богоявлення

 

Богоявлення або Водохреща - одне з найбільш важливих і стародавніх християнських свят у католицькій церкві, близьке за значенням до Великодня та Різдва.

Свято встановлене на честь прибуття до Вифлеєму, де народився Ісус, трьох мудреців (волхвів) – Кацпера, Мельхіора і Бальтазара. Їх почали зображати як представників трьох різних вікових груп і трьох різних частин світу: Європи, Азії та Африки. Не зважаючи на деяке розходження, в основному, вважається, що Мельхіор був старцем і королем Аравії, Кацпер (Каспар) – молодий юнак і король Тарса, Бальтазар (Валтасар) – мужчина середніх років і король Ефіопії.

Волхви принесли до ясел новонародженого Спасителя в дар золото – яке символізує царську владу і гідність, ладан – який є символом божества, гідності та священства, і сирну (мирро) – яка є символом жертви Хреста в спокутування гріхів людства. Вона ж підтверджувала пророцтво і віщувала смерть Ісуса.

Свято Трьох Королів у Польщі встановлене законом, отже є вихідним днем. Це зроблено для того, щоб кожен поляк міг взяти участь у святі, відвідати костел і долучитися до давніх традицій.

Яскраві карнавальні процесії містами Польщі, святкові богослужіння та таємничі літери на дверях осель — так 6 січня святкують Богоявлення (Objawienie Pańskie), у народі більш відоме як Свято Трьох Царів (Trzech Króli): день, коли Бог у людському втіленні вперше з’явився людям. Святкова хода супроводжується співанням колядок. На святковій Службі Божій, яка відбувається у всіх костелах, священики освячують воду, крейду й ладан. Кожен учасник літургії повертається додому з білою крейдою й пише на зовнішньому боці дверей свого помешкання рік, хрест, та перші літери Трьох Королів, освяченим ладаном кадять будинки, віруючи в допомогу та збереження від хвороб і сил зла.

Це свято також відзначають у деяких європейських країнах: Іспанії, Італії, Чехії, Німеччині, дотримуючись своїх традицій та звичаїв.

Реліквії Трьох Царів зберігаються в катедрі в Кельні у Німеччині.