Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





ЩЕДРИЙ ВЕЧІР

ЩЕДРИЙ ВЕЧІР

Напередодні Нового Року (за старим стилем), - Щедрий Вечір. За християнським календарем— це також день преподобної Меланії. Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні свята та справити гостини. Вшановували Меланку за якомога багатшими столами, бо то є продовження Щедрого Вечора з усіма його добрими богами і душами предків. На Свят-вечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви не є пісними: тут на столі й кутя, і ковбаси, й холодець, і шинка.. Вважалося, що такий стіл забезпечить багатство господарів на наступний рік.

ЩЕДРИЙ ВЕЧІР

Перед щедрим бенкетом потрібно було повеселити народ щедрівками. Звечора і до півночі щедрувальники обходять оселі. А наступного дня, коли починає світати, йдуть посівати зерном. Спочатку йдуть до хрещених батьків та інших родичів і близьких. Перший посівальник на Новий рік приносить до хати щастя.

Існує також поетичне повір'я, що новорічна ніч для віруючих людей «розкриває небо, і вони можуть просити у святих все, що їм забагнеться: перетворення води на вино, каменя - на хліб»... У церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік.

За народними прикметами, якщо ніч проти Нового року тиха і ясна, буде щасливий рік.

На Старий Новий рік намагайтеся бути радісними, веселими та добродушними. Адже як зустрінеш Новий Рік, так і проживеш його. Тож створюйте гарний настрій в оселі та насолоджуйтеся ще одним сімейним святом.