Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Визволення Черкаського району від нацистів

Визволення Черкаського району від нацистів

І з серпня 1941 року був окупований Черкаський район нацистськими військами. Величезні зусилля було покладено на звільнення від фашистської окупації, яка тривала два з половиною роки.
Звільнення розпочалося у листопаді 1943 року. 12 грудня визволили місто Чигирин. 14 грудня після визволення Черкас були звільнені навколишні села. Впродовж січня 1944 року тривало визволення населених пунктів колишніх Смілянського та Кам’янського районів. З 24 січня до 17 лютого тривала Корсунь - Шевченківська наступальна операція. На початку лютого визволили села Мошнівського куща і колишній Городищенський район.
Вигнанням нацистів із району не закінчилася війна, і військові, які воювали на всіх фронтах не відразу повернулися додому, але думки про те, що їхні міста і села вільні - зігрівали душу, додавали сили щоб здобути таку тяжку перемогу.
Війна завдала чимало горя, болю і непоправних втрат. Дуже великою ціною заплачено за перемогу - це життя молодих людей, скалічені долі, зруйновані сім’ї, осиротілі діти і величезне горе батьків, діти яких не повернулися з фронту. Братські могили налічують тисячі воїнів, і значна частина їх так і залишилася невідомими.
Минають роки, змінюються покоління, вже майже не залишилося хоробрих, відважних, з безмежною любов’ю до Батьківщини учасників тих подій, лише їхні розповіді відгукуються у серці нащадків.
І як тільки ми перестанемо пам’ятати, якою ціною завойоване мирне життя – нам самим доведеться це відчути. Історія не прощає забуття. Пам’ятаймо про це!

Голова Черкаської районної ради                             Олександр ВАСИЛЕНКО