Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Стрітення Господнє

Стрітення Господнє

Стрітення розшифровується як зустріч, радість. Це свято відзначають усім християнським співтовариством протягом майже двох тисячоліть. Подія, яка відзначається 15 лютого, завершує сорокаденний святковий цикл з дня Різдва Христового. Цей день присвячений принесенню немовляти Ісуса до Єрусалимського храму. Відтак, для християн, Свято Стрітення Господнього, символізує першу зустріч кожного з Богом у храмі, а також зустріч Старого і Нового Завітів.

Цього дня християни відвідують церкву. В храмі на честь Стрітення відбувається особливе урочисте богослужіння. На Стрітення із храму додому беруть освячені свічки та воду.

До стрітенських свічок у православній церкві ставляться дуже благоговійно. Їх дбайливо зберігають увесь рік біля ікон і запалюють під час грози, для освячення будинку, а також під час домашньої молитви у скрутні хвилини: під час хвороби, сімейних негараздів та інших проблем чи нещасть.

Освячену на Стрітення воду, найкраще набирати у новий посуд. Її цінують на рівні з хрещенською. За народними уявленнями стрітенська вода має надзвичайну, магічну силу, є цілющою. Не тільки людей можна лікувати цією водою, але й худобу, птицю, бджіл. Її використовують при лікуванні ран та внутрішніх хвороб. Нею окроплюють перед боєм та далекою дорогою.

Стрітення Господнє

У народі Стрітення здавна символізує зустріч зими з весною. Якщо до вечора потеплішає, то буде ранньою весна, якщо ввечері стало холодніше, то зима зостанеться ще на деякий час.

Стрітення Господнє, як і низка інших релігійних свят, має свої обмеження та повір'я. Під забороною важка фізична праця, переїзд, далекі подорожі, конфлікти і сварки. У свято слід пробачити всі образи та віддати борги.

Після свята люди бралися за весняні роботи — готували ґрунт та прибирали у садах.

Вітаю всіх християн із цим Великим святом! Бажаю нехай весна квітує у ваших серцях цвітом радості, натхнення, щастя. Всім добробуту, радісних усмішок, здоров'я, любові, миру і процвітання!

Нехай Стрітення Господнє стане символом оновлення нашого життя!

З повагою Голова Черкаської районної ради           Олександр ВАСИЛЕНКО