Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Своє професійне свято відзначають працівники ракетно-космічної галузі України

Своє професійне свято відзначають працівники ракетно-космічної галузі України

Згідно з Указом Президента України впродовж 25 років відзначають своє професійне свято висококваліфіковані працівники ракетно-космічної галузі України. Також 12 квітня за рішенням Міжнародної авіаційної федерації відзначається Всесвітній день авіації та космонавтики.

Україна бере участь у міжнародних проектах ракетно-космічної галузі. І це зміцнює престиж держави у світі та сприяє науково-технічному розвитку.

Успіхи у реалізації міжнародних проектів є закономірним результатом титанічної, висококваліфікованої праці та наукових досліджень багатьох тисяч людей.

За інформацією центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С.Пшеничного, становлення космічної галузі України розпочалося у 1937 р. зі створення в Харківському авіаційному інституті реактивної групи під керівництвом Г. Ф. Проскури, яка здійснила запуск великої стратосферної ракети під Харковом.

Для розвитку нашої країни важлива кожна галузь економіки. Та найважливішими є люди – Герої нашої країни які залишили по собі величезні напрацювання для майбутніх поколінь. В освоєння космічного простору великий внесок зробили видатні вчені нашої країни.

Сергій Павлович Корольов, вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор. Вважається основоположником практичної космонавтики. Під його керівництвом було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, здійснено перший політ людини в космос та вихід людини в космос.

Володимир Миколайович Челомей, механік, фахівець у галузі динаміки стійкості складних коливальних систем, авіакосмічний інженер, генеральний конструктор ракетно-космічної техніки. Його дослідження знайшли застосування на практиці, за його методом створено універсальну обчислювальну програму для ЕОМ, який широко застосовується і зараз. Йому належить велика заслуга у створенні основної ударної сили РВСП, знаменитої «сотки» — міжконтинентальної ракети УР-100, яка характеризується високою надійністю ракетного комплексу, точністю попадання, поряд з невисокою вартістю і простотою в експлуатації.

Юрій Васильович Кондратюк (справжнє ім'я Шаргей Олександр Гнатович) український учений-винахідник, один із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів, який деякий час проживав у місті Сміла. Автор так званої «траси Кондратюка», якою подорожували на Місяць космічні кораблі «Аполлон». Українські учені, винахідники брали активну участь у підготовці запуску першого штучного супутника Землі у 1957 році. В серпні 1995 року вперше нашою державою здійснено запуск супутника дистанційного зондування Землі «Січ-1», який працював до 2001 року.

Варто згадати Леоніда Костянтиновича Каденюка, українського льотчика-випробувача 1-го класу, космонавта, генерал-майора авіації, першого і єдиного астронавта незалежної України, який у 1995 році відібраний до групи космонавтів Національного космічного агентства України. У період від 19 листопада до 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87, виконуючи роль науковця-біолога.

У 1997 року вперше український гімн пролунав у відкритому космосі. Віримо в те, що по завершенню війни Гімн України зазвучить на повну силу ще багато разів, адже наша нація має дуже багато талановитих людей, професіоналів своєї справи.