Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Гіркий присмак Чорнобиля

“Гіркий присмак Чорнобиля”

У наше життя увійшло слово з гірким присмаком великої і нечуваної біди – «Чорнобиль». Чорнобильська катастрофа — техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, найбільша за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Серйозні наслідки Чорнобильської катастрофи для здоров’я людини та для навколишнього середовища відчуваються й досі.

Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох захворювань, принесла величезний збиток для навколишнього середовища і, навіть вплинула на хід історії. Кількість постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно. Окрім загиблих працівників АЕС і пожежників, до них слід віднести хворих військовослужбовців і цивільних осіб, що брали участь в ліквідації наслідків аварії, і мешканців районів, що піддалися радіоактивному забрудненню.

Потужний витік радіації «пофарбував» ліс поблизу Чорнобильської АЕС в яскраво-рудий колір. В межах забрудненої території до сьогодні виникає загроза життю людини. Дуже влучно написала про це Ліна Костенко: «…Жив-був народ над Прип’яттю – і зник. В Рудому лісі виросли поганки, і ходить Смерть, єдиний тут грибник.».

Скільки б часу не пройшло, Чорнобиль продовжує стукати в наші серця, пронизувати душі полинною гіркотою. Ці відчуття змушують кожного зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й, згадавши з шаною, повагою і вдячністю подвиг героїв − ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які ризикуючи своїм життям, рятували світ. Дуже багатьох вже немає серед нас, на жаль.