Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Вишиванка – наш національний символ

Вишиванка – наш національний символ

Вишиванка - це наша гордість, автентична ознака і національний символ. Вона займає особливе місце в нашому житті, слугує оберегом, приносить успіх.

День Вишиванки відзначають у 60 країнах, де присутня українська діаспора.

Перший вибух моди на вишиті сорочки у радянських республіках припав на 1920-ті і початок 1930-х років. Вишивана сорочка починає носитися в поєднанні з європейським одягом. Провідну роль у започаткуванні моди вдягання вишиванки під піджак надають Іванові Франкові.

Друге піднесення популярності народних сорочок, не таке потужне як перше, припало на другу половину 1950-х років і початок 1960-х. Зазвичай це пов'язують з періодом правління Микити Хрущова, який полюбляв саме українські вишивані сорочки, сам часто з'являвся на публіці одягнений у них, йому слідували і інші посадовці. Вишиванка набула рис ділового одягу.

У період радянського застою вишиванка стала рішуче дисидентським та патріотично-українським одягом.

З наближенням відродження Незалежності України вишиванка почала стрімко повертати свою загальнонародність. Як чоловічі, так і жіночі варіяції на тему традиційних вишиванок нині поширені на мітингах, урочистих та молодіжних заходах, посіли своє місце у весільній моді. Сьогоднішня українська вишивка — результат унікальної духовно-матеріальної еволюції нашого народу.

Вишиванка – наш національний символ

В українському народному побуті вишиті не тільки предмети одягу, а й предмети домашнього вжитку. Вишиваний рушник донині не втратив свого значення в побуті. І тепер ним прикрашають інтер'єри, вівтарі та ікони в церквах. Важливі події в житті народу ніколи не обходяться без рушників. На рушнику несуть новонароджену дитину на хрещення, на ньому проводжають людину в останню дорогу.

Орнаменти української вишивки віднедавна використовують як візерунки для тату і манікюру.

Останнім часом в українців з’явився новий тренд – автовишиванка. Автомобілісти прикрашають свої транспортні засоби спеціальними наліпками.

Серед найновіших модних тенденцій – жовто-сині кольори, віночки і, звичайно, справжні українські вишиванки!

Зі святом нас, українці!