Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Організація роботи ОМС з вирубки аварійних насаджень у полезахисних лісових смугах

Організація роботи ОМС з вирубки аварійних насаджень у полезахисних лісових смугах

Питання належного використання земельних ділянок під полезахисними смугами та відповідно їх утримання є важливим і актуальним.

Досить частими є випадки, коли насадження у полезахисних лісових смугах перебувають у занедбаному та аварійному стані та можуть загрожувати життю, здоров’ю та майну людей тощо. Для визначення необхідності проведення невідкладних заходів з поліпшення санітарного стану полезахисних лісових смуг, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у пошкоджених, малоефективних, зріджених, відмираючих насадженнях полезахисних смуг, що втрачають свої захисні функції, органи місцевого самоврядування уповноважені створювати відповідні комісії.

Основні вимоги щодо утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення, проведення комплексу заходів з метою забезпечення виконання функцій з агролісотехнічної меліорації, визначені у постанові Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. №650 «Про затвердження Правил утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення».

Полезахисні лісові смуги, відповідно до частини першої статті 5 Лісового кодексу України, не належать до земель лісогосподарського призначення, а відповідно до пункту «б» частини другої статті 22 Земельного кодексу України, є несільськогосподарськими угіддями у складі земель сільськогосподарського призначення.

Обов’язок щодо здійснення комплексу заходів з утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення, покладається на землекористувачів.

Важливо! Під землекористувачами розуміється фізична чи юридична особа у користуванні, володінні яких перебувають землі сільськогосподарського призначення під полезахисними лісовими смугами:

власники;

орендарі;

землекористувачі, у яких земельні ділянки перебувають у користуванні на інших умовах.

Утворення Комісії є виключним повноваженням сільської, селищної, міської ради. Головою комісії визначається представник сільської, селищної міської ради.

До складу Комісії обов’язково включається:

землекористувач (або його уповноважена особа);

представник державного спеціалізованого лісозахисного підприємства;

представник територіального органу Держлісагентства;

представник сільської, селищної міської ради;

представник структурного підрозділу у сфері охорони навколишнього природного середовища обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації.

Важливо! Для забезпечення участі в роботі Комісії з обстеження полезахисних лісових смуг Комісія направляє запит на ім’я керівника територіального органу Держлісагентства та державного спеціалізованого лісозахисного підприємства з проханням делегувати до її складу відповідних представників.

Комісія здійснює обстеження полезахисних лісових смуг та складає акт обстеження у двох примірниках (по-одному: для органу місцевого самоврядування та землекористувача), який затверджується головою Комісії.

Важливо! На землекористувача покладається обов’язок надати копію акта обстеження Комісією відповідному територіальному органу Держекоінспекції.

У випадку, якщо актом обстеження буде передбачено проведення рубок догляду або реконструктивних рубок, для їх здійснення необхідно буде отримати лісорубний квиток.

Якщо ж насадження виявилися аварійними і становлять небезпеку для життя, здоров’я чи майна людей та/або юридичних осіб, то вживаються невідкладні заходи з поліпшення санітарного стану полезахисних лісових смуг, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у пошкоджених, малоефективних, зріджених, відмираючих насадженнях, які втрачають свої захисні функції.

Інформація із сайту "Децентралізація"