Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Європейський саміт регіонів і міст у місті Монс

добровольці

Завершився перший день 10-го Європейського саміту міст та регіонів обговоренням досягнень "зеленого" переходу у справедливий для всіх спосіб. Що на думку європейців є необхідною умовою для досягнення кліматичної нейтральності. На пленарному засіданні також розглянули як політика згуртованості може стати важелем для справедливого переходу, адаптованого до реалій усіх регіонів і сприяти кращому державному інвестуванню в Європі.

Важливо, що спікери постійно згадували Україну, яка має стати новим членом ЄС і невід'ємною частиною європейських регіонів.

Віце-прем'єр-міністр Бельгії та міністр економіки та зайнятості П'єр-Ів Дермань наголосив, що кліматичні зміни не є абстракцією. Найменші забруднювачі довкілля є найбільш вразливими від наслідків кліматичних змін. Європейці мають використати усі можливості переходу до зеленої економіки. Дорога буде тривалою. Тому європейці мають намір впроваджувати нові елементи економічного розвитку, кращу циркуляцію з переробки відходів та їх скорочення, створювати нові робочі місця. Регіональні та місцеві влади мають інвестувати не лише в будівництво, а й у охорону здоров'я, громадський транспорт, урбаністики. Я відмовляюся від Європи як бездушного ринку. Потрібні інвестиції у соціальне життя, єдиний ринок відповідь на виклики соцзахисту, забезпечення соціальних прав, інвестиції, політика солідарності, міжінституціальне партнерство - ключові напрямки сталого розвитку.

Голова Комісії COTER Європейського комітету регіонів, мер Клуж-Напока Еміль Бок переконаний, що перехід у зелену економіку матиме позитив і у цьому контексті політика згуртованості відіграє важливу роль в Європі, потрібна синхронізація усіх європейських програм. без згуртованості це клей, що тримає ЄС.

Домінік Фор, Міністр-делегат Франції з питань місцевих органів влади та сільських справ вважає, що вартість бездіяльності принесе жахливі наслідки. Потрібне серйозне ставлення - колективна відповідь. ЄС має запровадити справедливу трансформацію у зелену економіку. Програми ЄС - довкільні проекти, забезпечення робочих місць у сільських регіонах, дотримання біологічного розмаїття. У цьому контексті потрібне посилення місцевої влади та громадянського суспільства, полегшення доступу до європейського фінансування через полегшення процедур, брати до уваги порядок денний територій.

Президент Братиславського краю, член Європейського комітету регіонів забезпечення рівності та побачити Юрай Дроба зауважив, що російські гроші впливають на розпад ЄС, серйозний розкол у процес вносить Угорщина.Тому політика згуртованості є запобіжником негативних тенденцій.

Мер Намюра Максим Прево емоційно сказав: "Я не хочу жити у світі, де бажання жити вільно карається смертю, я не хочу, що за прихильність демократії вас кидають у в'язницю..."

Президент Європейського Комітету Регіонів Вашко Алвес Кордейро зазначив, що пріоритетами дій посилення політики згуртованості є то, що - вона у зоні ризику, тому потрібна мобілізація для її захисту; - існує ризик втрати інструментів адаптації до кліматичних змін, цифрового переходу через спротив, цьому потрібно переконати громадян; - без згуртованості Європи не буде, вона має застосовуватися до усіх регіонів без виключення; - власне саму політику потрібно змінювати, робити простішою, дружньою до користувачів. У цьому контексті маємо дотримуватися трьох принципів: партнерство, багаторівневе управління та географічна прив'язка; - проведення європейських виборів, потрібно вимагати від політиків захищати політику згуртованості.

Еліо Ді Рупо, міністр-президент регіону Валлонія, член Європейського Комітету Регіонів вчергове наголосив на підтримці України. Європейські фонди згуртованості мають посилити можливості бідних регіонів. Для чого потрібне впровадження інтегральної місцевої політики, зменшення бюрократії, підвищення ефективності, щоб наблизити до населення, а також зафіксувати цілі з обов'язковим врахуванням соціальних проблем.

Європейський комісар з питань згуртованості та реформ Еліза Феррейра наголосила, що згуртованість це клей, що тримає ЄС. "Ми маємо затвердити політику розширення та підтримки України. Ми маємо допомогти і поділитися перевагами з різними регіонами Європи. Це піде на користь усім, де можна інвестувати і продавати. Згадайте історії з Іспанією, Португалією, Польщею та Румунією. Ми маємо взяти максимум. Ми говоримо про додаткові 50 млн € Солідарність в Європі понад усе, а також комунікація і допомога містам та регіонам.

Інформація Романа Сущенка